V Rimavskej Sobote chystajú výstavu veľkonočných insitných obrazov

02.03.2012 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 2. marca (TASR) - Kovačická insita pred Veľkou nocou je motívom výstavy, ktorú inštalujú v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Ako TASR informovala kultúrno-výchovná referentka múzea Martina Mareková, na výstave, ktorú verejnosti sprístupnia 7. marca, predstavia tvorbu 19 renomovaných insitných maliarov z Kovačice, Padiny, Aradáča, Pančeva a Opova.

Kovačická insita je už vo svete známym fenoménom a diela autorov sa nachádzajú v galériách vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, USA a inde. "Prví maliari v Kovačici začali maľovať zo záľuby a hlavne kopírovali exotické výjavy z pohľadníc a fotografií. Neboli zaťažení poznatkami o umení a k plátnu pristupovali od srdca. Neskôr od kopírovania prešli k maľovaniu života a práce vo svojej osade. Roľnícky život, každodenné radosti a žiale, ľudové zvyky a obyčaje, to všetko sa zo skutočnosti začalo sťahovať na maliarske plátno a vytvárať najrôznejšie kompozície. Táto tvorba má svoju osobitú výtvarnú logiku, ikonografiu a farebnosť, ktorá je vždy veľmi živá a pestrá. Kovačická insita pred Veľkou nocou ponúkne návštevníkom veselé scény zo života jednoduchých ľudí, zimné, jarné a veľkonočné námety v pestrých farbách zaliate slnkom a občas sa vyskytne aj nejedna pikantná scéna," povedala Mareková.

Výstava vzniká v spolupráci s Galériou insitného umenia v Kovačici, ktorej členovia sú vystavujúci autori: Rozalia Marková, Jozef Havjar, Ján Žolnaj, Pavel Cicka, Ján Bačúr, Zuzana Veresky, Nada Koreňová, Mária Vargová, Eva Husáriková, Katarína Karlečíková, Desa Petrov Morarová, Anna Lenhartová, Pavel Hajko, Alžbeta Čížiková, Anna Kňazovicová, Drago Terziť, Marci Markov, Štefan Varga a Ján Glózik.

Výstava je predajná a návštevníci si ju môžu pozrieť v Gemersko-malohontskom múzeu do konca apríla.
 

Vyberte región